Zakaj pilates vadba?

Pilates je v prvi vrsti vadba za krepitev celotnega telesa. Zaradi prepleta zahodnih in vzhodnih načinov treninga, ki jih je v ta, danes tako priljubljen trening vpletel Joseph Pilates (izumitelj te vadbe), pa seveda predstavlja še mnogo več kot le krepitev telesa. V prepletu koncentracije, dihanja, kontrole, osrediščenja, tekočega gibanja z rednostjo preoblikujemo telo in posledično tudi našega duha.

Sistem kontrologije (kot je pilates poimenoval njegov izumitelj) nam namreč preko kontroliranega izvajanja gibov in dihanja odpre povsem nov svet čutenja lastnega telesa. Še več: spremeni nam življenje!

Pri pilatesu ozavestite finese in izvajate drobne korake, ki se zlijejo v tok sprememb telesa. Gre za preciznost in povezanost zavesti in telesa. Lotiti se ga morate pravilno in brez hitenja: velikokrat so počasneje izvedene vaje bistveno težje od hitrih!

PILATES APPARATUSI

Joseph Pilates je poleg same metode pilatesa (contology) izumil tudi apparatuse, s katerimi je še dodatno poglobil občutenja in pomagal ljudem začutiti tisto, kar je s svojo metodo želel, da občutijo. Svojih naprav ni poimenoval kot »naprave«, le-te namreč telesu nekaj »naredijo«. Poimenoval jih je apparatusi, saj te le-ti vodijo k tvojemu delu na lastnem telesu, ničesar ne delajo namesto tebe.

REFORMER

Joseph Pilates je poleg vadbe contrology, danes poimenovane pilates, izumil tudi številne pripomočke in naprave, ki so dopolnjevali trening pilatesa na blazini. Ena izmed teh naprav je tudi REFORMER. Vadba na reformerju je lahko povsem samostojen sistem treninga, znotraj katerega izvajamo določeno zaporedje vaj, lahko pa predstavlja dopolnitev k treningu na blazini, saj vadečemu osvetli določene tehnične podrobnosti pri izvajanju vaj in ga nauči pravilne aktivacije mišic ter hkrati vpliva na zavedanje in čutenje telesa znotraj samega treninga. Vadba na reformerjih je varna tudi za vse ljudi s poškodbami v hrbtenici ali drugje in se jo zlahka prilagaja posamezniku. Trening je varnejši tudi zato, ker se izvaja v semiprivat ali privat maniri, kar pomeni, da je na vadbi od 1 do 4 ljudi.

Reformer je naprava ki je videti kot enoposteljni okvir, ki vsebuje drsno površino in prilagodljive in nastavljive vzmeti, s pomočjo katerih se nastavita napetost in upor. Vaje na reformerju se lahko izvajajo v najrazličnejših položajih, tudi v stoje.

Pripomoček je zasnovan tako, da se upira gibanju. S tem poskrbi še za dodatno aktivacijo mišic. Hkrati pa je trening na reformerju zanimiv, drugačen in kar je najpomembneje: popolnoma prilagodljiv posamezniku. To pomeni, da se lahko nanj uleže popolni začetnik ali visoko trenirani posameznik in oba lahko naredita zase najbolj efektiven trening.

WUNDA CHAIR

 je pilates apparatus, ki spominja na navaden stol brez naslonjala za hrbet. Osnova je lesena, sedalna površina je podložena, v spodnjem delu pa se nahaja pedal, ki je vpet v vzmeti. Vzmeti so v resnici najbolj ključen del tega zanimivega apparatusa, saj so tiste, ki naredijo »čarovnijo« – stol, na katerem lahko sedimo postane apparatus, ki nam povsem spremeni občutenje telesa v sedečem položaju, nas nauči globoke aktivacije trupa, poveže celotno telo, hkrati pa se lahko na njem izvaja ogromno različnih vaj v različnih telesnih položajih. Njegovo ime v resnici pove prav vse – res gre za čudežni pripomoček pri učenju pilates metode.

SPINE CORRECTOR

je eno ključnih pilates orodij, ki je namenjeno izvajanju vaj, ki podaljšajo in hkrati okrepijo naš trup, odprejo naša ramena in kolke, povežejo roke in noge na trup in posledično vzpostavijo povezanost celotnega telesa ter mu omogočijo funkcionalno, povezano gibanje. Čarovnija spine correctorja je njegova ukrivljenost, ki omogoči telesu vzpostavljanje njegove hrbtenične krivine in ga posledično ravno s pomočjo te krivine poveže v celoto. Spine corrector dela čudeže pri ljudeh, ki imajo težave z rameni, kolki in bolečinami v hrbtenici.

MAT

ali blazina je v izvorni obliki – z ročaji, trakom za stopala in svojo podloženostjo – tudi pilates apparatus. Zgoraj našteti dodatki, ki jih navadne blazine nimajo so namreč tisti, ki jo spremenijo v orodje, ki posamezniku omogoči začutiti globino pilatesa, začetniku pa pomaga pri lažjem in pravilnejšem izvajanju pilates metode.

CADILLAC

je še eden izmed pilates apparatusov, ki izgleda kot oblazinjena miza s stolpom, kovinskim ogrodjem. Na stolpu so dodane različne vzmeti in pripomočki, ki omogočajo izvedbo različnih vaj, v različnih položajih (leže, kleče, stoje, sede, na boku …), hkrati pa v trening pilatesa dodajo še eno izjemno pomembno komponento – visenje. Večina novodobnih težav v ramenskem obroču izvira iz slabe gibljivosti in moči ramenskega obroča. Pilates je cadillac zasnoval kot celostno orodje, ki cilja vse mišične skupine, je pa ravno visenje, ki ga omogoča cadillac, tisti del, ki je v pilates sistemu nekaj povsem unikatnega.

LADDER BARREL

je v osnovi lesen apparatus, ki preko lesene talne podloge povezuje leseno lestev in »sod«. Lestev in »sod« omogočata izvajanje različnih raztegov, ki so ravno zaradi narave tega apparatusa globlji, podprti in posledično varnejši. Poleg razteznih vaj, se lahko na tem apparatusu izvaja tudi ene najtežjih vaj v pilates metodi. Zanimivost, ki jo ni zanemariti pa je ta, da je krivina »soda« na ladder barrelu enaka krivini spine correctorja.

Joseph Pilates je bil izjemno pronicljiv, inovativen in nadarjen mož. Vsi njegovi apparatusi tvorijo celoto. Vsak od njih odpira telesu novo pot razumevanja in čutenja te unikatne metode. Preko nje lahko posameznik spozna pomanjkljivosti in moči lastnega telesa. In iz razumevanja lastnega telesa, čutenja le-tega, prihaja ravnovesje – zdravje.