PILATES

Zakaj pilates vadba?

Pilates je v prvi vrsti vadba za krepitev celotnega telesa. Zaradi prepleta zahodnih in vzhodnih načinov treninga, ki jih je v ta, danes tako priljubljen trening vpletel Joseph Pilates (izumitelj te vadbe), pa seveda predstavlja še mnogo več kot le krepitev telesa. V prepletu koncentracije, dihanja, kontrole, osrediščenja, tekočega gibanja z rednostjo preoblikujemo telo in posledično tudi našega duha.

Sistem kontrologije (kot je pilates poimenoval njegov izumitelj) nam namreč preko kontroliranega izvajanja gibov in dihanja odpre povsem nov svet čutenja lastnega telesa. Še več: spremeni nam življenje!

Pri pilatesu ozavestite finese in izvajate drobne korake, ki se zlijejo v tok sprememb telesa. Gre za preciznost in povezanost zavesti in telesa. Lotiti se ga morate pravilno in brez hitenja: velikokrat so počasneje izvedene vaje bistveno težje od hitrih!

Redna pilates vadba ima številne pozitivne učinke! Veste katere?

Če pilates vadbo vpeljete v svoje življenje boste z redno tedensko vadbo povečali svojo moč in vzdržljivost, izboljšali svojo telesno držo in gibljivost, zmanjšali ali v celoti odpravili bolečine v hrbtenici in drugod (rehabilitacija po poškodbah), okrepili mišice (ker se premalo gibljemo in preveč sedimo!), okrepili mišice medeničnega dna (tudi za preprečevanje inkontinence in podporo notranjih organov) ter nenazadnje izboljšali zbranost, razpoloženje in spolno življenje.

Reformer

Joseph Pilates je poleg vadbe contrology, danes poimenovane pilates, izumil tudi številne pripomočke in naprave, ki so dopolnjevali trening pilatesa na blazini. Ena izmed teh naprav je tudi REFORMER. Vadba na reformerju je lahko povsem samostojen sistem treninga, znotraj katerega izvajamo določeno zaporedje vaj, lahko pa predstavlja dopolnitev k treningu na blazini, saj vadečemu osvetli določene tehnične podrobnosti pri izvajanju vaj in ga nauči pravilne aktivacije mišic ter hkrati vpliva na zavedanje in čutenje telesa znotraj samega treninga. Vadba na reformerjih je varna tudi za vse ljudi s poškodbami v hrbtenici ali drugje in se jo zlahka prilagaja posamezniku. Trening je varnejši tudi zato, ker se izvaja v semiprivat ali privat maniri, kar pomeni, da je na vadbi od 1 do 4 ljudi.

Reformer je naprava ki je videti kot enoposteljni okvir, ki vsebuje drsno površino in prilagodljive in nastavljive vzmeti, s pomočjo katerih se nastavita napetost in upor. Vaje na reformerju se lahko izvajajo v najrazličnejših položajih, tudi v stoje.

Pripomoček je zasnovan tako, da se upira gibanju. S tem poskrbi še za dodatno aktivacijo mišic. Hkrati pa je trening na reformerju zanimiv, drugačen in kar je najpomembneje: popolnoma prilagodljiv posamezniku. To pomeni, da se lahko nanj uleže popolni začetnik ali visoko trenirani posameznik in oba lahko naredita zase najbolj efektiven trening.

 

Vas zanima pilates vadba pri nas?

PRIDRUŽITE SE NAM NA NAŠIH TRENINGIH